Kitesurfing for begyndere - En komplet guide til dig som ny kitesurfer

 

Fandt du dette blogindlæg nyttigt? Like og del det gerne med dine venner.

 

Kitesurfing er en af de mest spændende vandsport der er. Men hvordan kommer man i gang som begynder? Hvor kan man lære, at kitesurfe? Hvor lang tid tager det at lære? Er det farligt? Denne guide vil tage dig igennem de mest hyppige spørgsmål der stilles omkring kitesurfing. Christian Leth og Tobias Mårtensson, som begge er kitesurf instruktører hos Frozen Palm Tree (kitesurf skole i Danmark), vil gennem guiden komme med gode råd. Følg denne guide og du vil hurtig se ud som en pro!

 

Se: “This is kitesurfing” som en inspiration til sporten

 

Kitesurfing for begyndere:

En komplet guide til dig som ny kitesurfer.

 

  1. Hvad er kitesurfing?
  2. Er kitesurfing svært?
  3. Er kitesurfing sikkert?
  4. Hvilke farer er der ved kitesurfing og hvordan kan jeg undgå dem?
  5. Er kitesurfing nemt at lære?
  6. Hvilke færdigheder skal man have for at kitesurfe?
  7. Skal man være i god form for, at lære at kitesurfe?
  8. Hvor gammel skal man være for, at lære at kitesurfe?
  9. Skal jeg tage et kitekursus?
  10. Hvor lang tid tager det at lære at kitesurfe?
  11. Skal jeg tage privatlektioner eller gruppe lektioner?
  12. Hvor mange kursustimer behøver jeg, før jeg kan kitesurfe selv?
  13. Hvad skal jeg kigge efter ift. kiteskole og instruktører
  14. Hvad vil jeg lære på et kitekursus?
  15. Kan kitesurf instruktionsvideoer og bøger erstatte et rigtig kitekursus?
  16. Hvornår bør jeg købe mit eget kiteudstyr?
  17. Kan jeg købe brugt kiteudstyr?
  18. Skal jeg godkendes for at surfe uden instruktør?
  19. Bør jeg kitesurfe med andre eller alene?
  20. Hvilke kitesurf stilarter er der?
  21. Sådan lærer du at læse vejrudsigten til kitesurfing

Konklusion

 

 kitesurfing kursus banner

1. Hvad er kitesurfing?

Først hvad er kitesurfing? Kitesurfing er en vandsport, der har elementer fra wakeboarding, windsurfing og paragliding som er kombineret til en sport. Kitesurferen bruger en kite og et board til at surfe på vandet. Alt du behøver er vind og vand, hvilket betyder, at du kan sejle i laguner eller på havet. Der behøves ikke, at være bølger selvom det kan man godt. Men vi er begyndere og vi er nødt til at starte starte stille og roligt.

Mange begyndere spørger tit: om der er forskel på kitesurfing og kiteboarding? Svaret er nej. Kitesurfing og kiteboarding er synonymer der refererer til samme sport. I denne guide vil vi referer til sporten som kitesurfing.

 

et kitesurfing board

Der er mange forskellige stilarter i kitesurfing (se sp. 20). Man kan hurtigt udvikle sig, når man har fået styr på det basale. Som at surfe uden instruktør og sejle upwind, herefter vil du lære at hoppe og prøve dig frem med nogle tricks, men det kommer vil til. Senere vil du måske fokusere på en bestemt stilart fx bølgesurf, speed racing eller wakestyle. De forskellige stilarter kommer vi ind i på i denne blog.

Typisk starter begyndere med freeride, hvilket også er den mest populære kategori.

2. Er kitesurfing svært?

Kitesurfing kan blive så kompliceret som du vil have det til ift. forskellige teknikker og tricks. Det kan være endnu svære, hvis du ikke ikke ved hvad du laver. Derfor anbefaler vi også, alle der er interesseret i sporten i at tage et kursus. Selvfølgelig kan det se intimiderende ud når de professionelle laver vilde tricks eller hopper 20 m. op i luften og får det til, at se let ud. Dog skal du heller ikke sammenligne dig med en, som har kitesurfet i flere år, selv de professionelle startede som begyndere.

 

3. Er kitesurfing sikkert?


Kitesurfing bliver mere sikkert hvert år. Kitesurf udstyr er blevet meget sikrer end tidligere. I dag har alle kites et sikkerhedssystem, som standard. Fx kan du depower din kite, hvis det bliver nødvendigt. Brug derfor det nyeste gear du har råd til for, at sikre dig selv en god oplevelse og tag et kursus. Uden et kursus, kan kitesurfing blive farligt for dig selv og andre.

 

En kitesurfer som laver et hop


4. Hvilke farer er der ved kitesurfing og hvordan kan jeg undgå dem?


Den største fare vil være dig selv, hvis du går ud og kitesurfer på egen hånd uden, at have taget et kitekursus. Du vil ikke kun være til fare for dig selv, men også for alle andre omkring dig. Derudover er der andre ting der kan gå galt. Fx at bruge gammel udstyr, der er i dårlig stand, ikke kende vige reglerne, ikke være opmærksom på dine omgivelser, gå panik hvis der er noget der går galt og ikke at vide hvordan man laver en self-rescue.

 

5. Er kitesurfing nemt at lære?


Der er en generel enighed, som er bekræftet af Christian Leth og Tobias Mårtensson, at kitesurfing er en af de nemmeste surf sports at lære. Du er selvfølgelig nødt til, at gøre dig umag, specielt på dit begynderkursus, da der ikke er nogen der gør det for dig. Dog bør du kunne kitesurfe på egen hånd efter mellem 6 til 15 timers kursus. Gennem dit kursus vil du opleve, at du udvikler dig hurtigt og det vil helt sikkert være med til, at give dig smag for sporten.

Se alle vores kitesurfing kurser her. 

6. Hvilke færdigheder, skal man have for at kitesurfe?

Dem der ønsker, at lære at kitesurfe er ofte helt nye ift. vandsport. Derfor starter undervisningen fra begyndelsen, medmindre du har nogen vand eller boardsports erfaring. Det betyder at kitesurfing ikke kræver nogen særlige færdigheder, fra din side. Dog for sikkerhedens skyld vil det være en god ide at kunne svømme. “man skal kunne svømme, hvis man skal ud på dybt vand,” siger Christian Leth, han tilføjer også ”at hvis man tidligere har dyrket board sport eller sejlads, vil det gøre det nemmere, at lære kitesurfing, men det er ikke et krav”.

 

 

en nybegynder til kitesurfing

7. Skal man være i form for at kitesurfe?

 Du behøves ikke, at være i god form, for at lære at kitesurfe. Kitesurfing handler mest om koordination og ikke din styrke. Dit kitesurfing gear er let og trækket fra kiten kommer gennem din trapez. Hvilket betyder, at du ikke behøves, at være bodybuilder for, at styre kiten. Faktisk kan børn i en alder af 7 år starte med, at kitesurfe. Hvis du er heldig vil du måske kunne se en 77 årig kitesurfe. Du vil kunne se kitesurfere som surfer i flere timer, hvis de er vilde med sporten. Tobias Mårtensson siger “Nu bedre form du er i, nu nemmere vil sporten også være for dig.” Han tilføjer “Kitesurfing vil få dig i form”. En hvis form vil helt sikkert hjælpe dig med, din udvikling og forhindrer skader. Det sidste du vil er, at blive skadet tidligt i din kitesurf karriere.

 

8. Hvor gammel skal jeg være for at kunne kitesurfe?

Der er ingen aldersbegrænsning for at kitesurfe. Derfor når du er på spottet vil du både se børn, unge og gamle som kitesurfer. Vi har set børn der ikke var ældre end 7 år og voksne på 88 år kitesurfe, hvilket er fantastisk! Normalt vil børn, mellem 5 og 10 år starte med 2 eller 3 m2 træner kites, Hvor voksne springer træner kites over. Vi ser dog, at unge i starten til midten af teenage alderen lære sporten hurtigt, da de besidder de rigtige færdigheder og tålmodigheden for, at lære. Dog skal du ikke blive afskrækket, hvis du ser mange unge surfe - du kan også sagtens lære det, selv hvis du ser dig selv, som gammel ;)

 

9. Skal jeg tage et kitekursus?

Ja, alle begyndere skal tage et kitekursus, siger Christian Leth. Det er nærmest umuligt, at lære, at kitesurfe på egen hånd. Faktisk, vil du være til fare for dig selv og andre omkring dig, fordi du ikke ved hvad du laver. “Uden en dygtig instruktør” vil det tage dig meget længere tid, at lære sporten. Du ødelægger måske også dit dyre nyindkøbte udstyr, eller værre skader dig selv, hvilket vil være en forfærdelig start på din kitesurf karriere. Derudover, hvis du deltager i gruppeundervisning, så har du allerede nogle surf venner, at tage ud med efterfølgende. Kort sagt er et begynderkursus nødvendigt ift. din udvikling og sikkerhed og du vil takke dig selv senere. Se alle vores kitesurfing kurser her. 

 

kitesurfing teori undervisning

En gruppe kursister, til en teoretisk undervisning hos Frozen Palm Tree / Amager kiteskole

 


10. Hvor lang tid tager det at lære at kitesurfe?

De fleste begyndere vil have behov for, at have mellem 9-12 timers undervisning før, de kan kitesurfe på egen hånd. Typisk vil du få teori og praktisk undervisning på spottet, disse lektioner, er enten privat eller et gruppekursus. De vil være spredt ud over nogle dage, hvilket betyder du kan kitesurfe indenfor en uge. Hvis du allerede har erfaring inden for vand eller boardsport, så kan du måske kitesurfe efter 1 dag.

Efter et kursus vil, du have den rette viden og færdigheder til, at øve sporten alene og samtidig have styr på sikkerheden. Både til at kunne analysere vejret og lave en selv rescue på vandet.

kitesurfing kursus oversigt

11. Skal jeg tage privat eller gruppe kursus?

Hvis du vil udvikle dig så hurtigt, som muligt, vil vi anbefale dig, at tage et privat kursus. Ellers find ud af hvilken slags gruppeundervisning kiteskolen tilbyder, men helst ikke mere end 4 personer. Der er kitesurf skoler, som tilbyder undervisning, hvor der er mere end 10 kursister. Prisen er måske billigere end ved privatlektioner, men instruktøren vil også have mindre tid til dig og samtidig lærer alle i forskelligt tempo, hvilket betyder din udvikling nok vil være langsommere end, hvis du havde taget et privat kursus. På den måde ender du alligevel med, at bruge flere penge på undervisning end, hvis du havde haft et privat kursus. Så derfor spar dig selv for frustrationerne og køb (semi)privat undervisning. 

 Se alle vores kitesurfing kurser her. 

 


12. Hvor mange kursustimer behøver jeg før jeg kan kitesurfe selv?

Mange begynder kursus timer varer mellem 6 og 20 timer, afhængigt af kite skolens tilbud. Nogle lærer hurtigere end andre, men du bør, som minimum kunne lave en vandstart, før du kan kitesurfe alene. Men man skal forvente, at bruge 3 dage på, at afslutte et begynderkursus. Når du har gennemført et kursus, anbefaler vi, at de første par gange du er ude, at er der nogen der kan holde øje med dig, bare for en sikkerheds skyld.

tre kitesurfere med kites og kitesurf boards

 

13. Hvad skal jeg kigge efter ift. kiteskole og instruktører?

Før du vælger en kiteskole, så tjek om der ligger nogle i dit område. Herefter tjek om de er godkendte og certificeret efter internationale eller nationale regler. (International: IKO; National: BKSA (UK), VDWS (Germany), Dansk Sejlunion (Denmark)).

 

Det ikke nok kun og se om de er certificeret og godkendte, du vil lære det fra nogen som er passioneret omkring sporten. Den bedste måde, at gøre det er, at ringe til kiteskolen eller instruktøren og få en snak med dem. (Hvis du ringer til skolen, spørg om du kan snakke med en af instruktørerne). Spørg dem om hvad som helst. Hvor længe de har dyrket sporten og hvor længe de har undervist. En som er passioneret omkring sporten, vil gerne svare på dine spørgsmål og sørge for, at du får en god oplevelse.

 

Når du næsten er sikker på, hvilken skole du vil vælge, så tag forbi deres kontor og tag en snak med dem. Se om der er kemi mellem jer, du vil have så meget nemmere ved, at lære fra person du kan relatere til.

 

14. Hvad vil jeg lære på et kitekursus?

Alt efter hvilken kiteskole du vælger, vil kurset være delt op i forskellige kategorier (der tilbydes enten privat eller gruppe undervisning).



  • Teoretisk undervisning
  • Praktisk undervisning (På land og på vandet)
  • Sejle med board (på egen hånd)

 

Hos Frozen Palm Tree og Amager kiteskoe, (kitesurfing skoler i Danmark), er undervisningen delt op mellem teori og praktisk.

Christian Leth forklarer: “ I den teoretiske fase, som vil tage 2 timer, gennemgår vi hvad kitesurfing er. Du vil også lære, at forstå vejrudsigten, få tips omkring sikkerheden og vi vil give dig (video) materiale, som du kan se hjemme (inden den praktiske undervisning).

 

Her vil du lære om:

 

  • Sikkerhed omkring kitesurfing (Forstå sporten og udstyret)
  • Gennemgå øvelser med kiten
  • sikkerhedstjekke dit kitesurf gear
  • Analysere et spot, er det sikkert til kitesurfing?
  • Hvordan sætter man kiten op og pakker den sammen
  • Almindelige fejl og hvad du skal gøre, hvis der opstår en ulykke
  • Hvilket udstyr du skal bruge ift. forskellige vejrforhold

 

15. Kan kitesurf instruktionsvideoer og bøger erstatte et rigtig kitekursus?

Nej, instruktionsvideoer og bøger kan ikke erstatte et rigtig kitekursus. Lad vær med, at gå ud på egen hånd efter, at have set et par enkle videoer eller læst en bog. Du vil være til fare for dig selv og dine omgivelser. Selvfølgelig gratis kitesurf videoer på nettet er billigere end et kitekursus, dog er det næsten umuligt, at lære kitesurfing på egen hånd. Bøger og videoer kan hjælpe dig med, at lære hurtigere. At se nogle kitesurf videoer kan måske hjælpe dig med, at forstå instruktørens informationer bedre inden næste kursus. Hvis du tager et kursus, så spørg endelig din instruktør, de er der for, at hjælpe dig.  

kitesurfing kursus oversigt 

 

16. Hvornår bør jeg købe mit eget kitesurf udstyr?

Vi vil ikke anbefale, at købe udstyr før du har gennemført et kitekursus.

Når du kan kitesurfe på egen hånd. Er det tid til, at få dit eget udstyr. En ting som er værd, at tænke over er hvor meget tid du har til, at kitesurfe på ugentlig, månedlig eller årlig basis (tag gerne vejrforholdene i betragtning). Hvis du er vild med sporten og har mulighed for, at kitesurfe nogle timer om ugen eller om måneden, vil vi anbefale dig, at købe dit eget gear. Nedenfor så ser du en begynder kitesurfingpakke som består af kite, board og bar(med liner).

 

en begynderpakke til kitesurfing

 

17. Kan jeg købe brugt kiteudstyr?

Vi vil ikke anbefale at købe brugt kitesurf udstyr som begynder. “Som begynder ved du ikke, hvad du skal se efter ift. kvalitet og sikkerhed. Du vil sikkert spare penge i første omgang, men du ender med, at bruge det dobbelte det når du finder ud af at boardet er i dårlig kvalitet for eksempel. Hvis du virkelig vil have brugt udstyr, så få en ven eller en erfaren kitesurfer til, at gennemgå udstyret før du køber det. Ellers få det nyeste udstyr, som du har råd til, hvis det ikke er muligt - køb kites fra året før, da de ofte er 30% til 50% billigere end deres oprindelige pris. Kitesurf udstyr og specielt kites udvikler sig hurtigt, så en brugt kite fra hvem ved, hvilket år, kan være forældet når du køber den.

 


18. Skal jeg godkendes for at kunne surfe uden instruktør?

Normalt behøves du ikke licens eller certifikat for, at kunne kitesurfe uden instruktør, selvom vi vil anbefale, at du efter endt kursus, har talt med din instruktør om du er klar til, at kitesurfe på egen hånd. Vær opmærksom på, at nogle områder kræver, at du har fået tilladelse, til at kitesurfe der, derfor opfordrer vi til, at du altid kontakter de lokale, inden du begynder at kitesurfe et nyt sted. Vi vil også anbefale, at få en forsikring, hvis du ikke allerede har en i tilfælde du skader nogen eller beskadiger deres udstyr.

 


19. Bør jeg kitesurfe med andre eller alene?

Gå aldrig ud og kitesurf alene. Man ved aldrig hvad der kan ske på vandet. Derfor er det altid godt, at være flere ude og kitesurfe sammen, så man kan hjælpe hinanden, hvis noget går galt.

 


20. Hvilke Kitesurf stilarter er der?

Der er mange forskellige stilarter i kitesurfing. Den mest populære er freeriding. Freeriding er lige hvad du har lyst til: prøve nye tricks af, hoppe så højt som muligt eller bare surfe frem og tilbage. Herunder er der en oversigt med de forskellige stilarter i kitesurfing:

 

  • Freeriding - er lige hvad du har lyst til, prøve nye tricks, hoppe højt eller bare surfe frem og tilbage.
  • Bølgesurf - kitesurf bliver mikset med normal surfing. Kitesurferen surfer bølgerne og bruger et normalt surfboard, i stedet, for et kiteboard.
  • Wakestyle - Her er fokus primært på unhooked tricks. Disciplinen har lånt elementer fra wakeboarding og fladt vand er perfekt for denne disciplin. Mange unge er vilde med den form for kitesurf.
  • Freestyle - Kitesurferen prøver, at hoppe så højt som muligt og samtidig udfører et tricks, mens man er i luften. Denne stilart ses ofte i konkurrencer.
  • Big air - I big air er vejrforholdene hårde og kitesurferen udfører tricks med stor risiko for, at blive skadet. Tricksene er forskellige mega loop varianter.  

et kitesurf trick der heder raley

 

Hvor højt hopper kitesurferen?

21. Sådan lærer du at læse vejrudsigten til kitesurfing

I enhver vindsport skal du have noget basic viden om vinden. Hvis du skal få mest muligt ud af din tid og føle dig sikker på vandet, mens du kitesurfer. Vejret kan ændre sig i løbet af få sekunder, og det er ikke usædvanligt, at vinden øger med en betydelig mængde, bogstaveligt talt i løbet af et øjeblik.

Vær forberedt, tjek vindprognosen hver gang, før du går ud, så har du lidt mere viden om, hvordan forholdene er når du skal på vandet. I denne video gennemgår vores instruktør Rasmus hvordan du læser vejrprognosen før du tager ud og kitesurfer.

 

Konklusion

I denne begynder guide. Har vi gennemgået de 20 mest stillede spørgsmål ift. kitesurfing. Hvad er kitesurfing, hvorfor du bør taget et kitekursus, hvordan vælger du en kiteskole, og du er blevet introduceret til de forskellige stilarter i kitesurfing.

 

Nu da du har læst denne guide, er du klar til, at melde dig til et kitekursus. Hvad mon bliver det første trick du lærer?

Se alle vores kitesurfing kurser her. 

 

Vi ses på vandet!

 

Fandt du dette blogindlæg nyttigt? Like og del det gerne med dine venner.

 

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises