12 begynderfejl i kitesurfing og hvordan man undgår dem

Når vi starter en ny hobby er det selvfølgelig, naturligt, at lave en del begynderfejl. Hvilket også er en del af processen i, at blive bedre. Men kunne det ikke være fedt, hvis vi bare kunne undgå nogle af disse fejl? Det kunne spare os for en del frustrationer og tid. Tobias Mårtensson er en godkendt kitesurf instruktør hos Frozen Palm Tree. Han giver her sit bud på 12 fejl som begyndere ofte laver og hvordan man undgår dem.

Fandt du dette blogindlæg nyttigt? Like og del det gerne med dine venner.

 

 

 

 


 

Du spørger ikke de lokale om kite spottet eller hvilke regler der er på stranden 

Når du kan kitesurfe på egen hånd vil du måske prøve nogle nye spots, eller du vil måske til udlandet og prøve at kitesurfe, hvilket kan varmt anbefales! Men der kan være stor forskel på forskellige kitespots, så de regler der var gældende for, hvor du lærte, at kitesurfe med din instruktør. De er måske anderledes på et andet kitespot. Derfor bør du altid spørge nogle af de lokale kitesurfer på spottet om hvad du skal være opmærksom på. Det vil være ærgerligt, at kitesurfe på et område, hvor kitesurfing er forbudt. Eller komme ud for en farlig situation, fordi du ikke havde spurgt om hvad du skulle være opmærksom på. Så husk derfor altid, at spørge den lokale kiteskole eller nogle af de lokale kitesurfere i området.


Du prøver at kitesurfe når vejrforholdene, ikke er til det 

Vejrforholdene er selvfølig det vigtigste når du skal ud og kitesurfe. Hvis der er ingen vind, så kan du ikke kitesurfe. Hvis vindstyrken er på storm niveau, vil jeg også fraråde dig at tage ud og kitesurfe, så bliv hellere indenfor, hvor det er sikkert! Desværre kan vi ikke styre vejret. Så derfor bør du foretage dig en grundig vurdering af vejrudsigten, tjek gerne flere forskellige vejrudsigter, inden du tager ud og kitesurfer. Det vil være surt, at være taget ud på kite spottet og have sat alt dit gear op. For så, at se mørke skyer på vej - hvilket vil betyde, at du er nødt til, at pakke sammen og tage hjem igen. Men vær hellere på den sikre side, du har ikke lyst til, at blive fanget ude på vandet, hvis en storm skulle bryde ud. At kitesurfe i regnvejr, er egentlig ikke et problem, så længe det ikke stormer. Da de hårde vindstød, vil gøre det svært, at styre kiten i forskellige situationer fx når du skal lande eller have launched din kite.Tjek derfor vejrudsigten inden du tager ud for at surfe. Så får du også en god oplevelse.  


Du kitesurfer alene 

Selvom du kan kitesurfe på egen hånd, bør du ikke gå ud alene som begynder. Det er både sjovere at surfe med venner, men det er også langt mere sikkert, da i kan hjælpe hinanden hvis noget går galt. Hvis du tager til et nyt kitesurf spot og der er ingen andre på vandet, så er vejrforholdene ikke som de skal være, ellers er du tidligt oppe (der selvfølgelig respekt til dig for, at være målrettet)  

 

 


Du har ikke hjelm på 

Nogle begyndere mener, at de ikke behøver hjelm efter de har lært, at kitesurfe på egen hånd. Nogle mener endda, at de ser fjollede ud med hjelm på. Hvis det er årsagen, køb en hjem, som du synes ser godt ud til dig.  


Du køber en C-kite 

Der en en del forskellige kites i sporten, hvilket kan gøre det forvirrende for begyndere i starten. Hvilken kite skal man købe? Der er bow-kites, hybrid kites og C-kites. I den her video gennemgår Rasmus alt du bør vide om de forskellige kites og hvad forskellen mellem dem er.  

 


Du kender ikke de internationale kite signaler

Som begynder, vil det hjælpe at kunne de forskellige kite signaler. Fordi når du er på vandet, kan du ikke forvente, at andre kan høre dig pga. vinden. I stedet lær og brug de forskellige kite signaler. Disse 4 kite signaler, er de vigtigste at kunne.

  1. Thumbs up: Jeg er klar til, at launche min kite - brug signalet, når du er klar til, at launche din kite.
  2. En flad håndflade mod hjælperen/launcheren: Brug dette signal for, at vise at du ikke er klar til launch og noget er forkert.
  3. To slag på hovedet: Jeg vil lande min kite - brug dette signal for, at visse andre omkring dig, at du vil lande din kite.
  4. Vifte med dine arme over hovedet, gentagne gange: Jeg har brug for hjælp - brug dette signal, hvis du er i nød og har brug for hjælp.
Denne video gennemgår nogle af de forskellige signaler, jeg vil anbefale, at du ser den så du har en bedre forståelse for, hvad de betyder:

 

 


Du holder forkert på (kite)baren

Når du starter med, at kitesurfe vil du gerne bare på vandet. Det vil vi alle! Men at få styr på det basale er vigtigt og vil spare dig for mange frustrationer i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at vide hvordan du holder korrekt på din kitebar. Fordi måden du holder din bar på, er med til at bestemme hvor meget bar og kite kontrol du har. Når du holder på din kite bar, skal dine hænder være tæt sammen, og hver hånd skal være på den korrekte side,(venstre hånd på venstre side af baren og højre hånd på højre side af baren). Nogle forsøger at få deres greb krydset, hvilket ikke er praktisk (og kan blive et sikkerhedsproblem). Hvis du glemmer, hvordan man holder korrekt på baren så spørg din instruktør, eller se instruktions videoerne du har fået fra din kiteskole (hvis du har fået nogle), eller se videoer på nettet - der er massere!  


For aggressiv kite styring

“Less is more” er et udtryk du godt kan skrive dig bag øret, ift. hvordan du styrer din kite. Når du har sat din kite optimalt op, bør det tage et par få centimeters bevægelse med baren, for at styre kiten. (Små bevægelser er nok til, at få kiten til at flytte sig). Kiten behøver tid, til at reagerer på dine bevægelser, så du bør tage højde for det i stedet for, at flytte baren aggressivt. Da for aggressiv styring kan ødelægge flowet for din kite og betyde, at du mister kontrollen over den - specielt i let vind.

 

 

 


Du vandstarter for tæt på land

Du kan nu vandstarte - godt gået! En vandstart er noget af det basale en begynder skal lære i løbet af sit kitekursus. Vær dog sikker på, at når du skal øve din vandstart, at du har god afstand til land, ellers vil dine finner skrabe mod bunden når du vandstarter og du vil selv lave et faceplant! Hvilket hverken ser eller føles godt!  


Du tjekker ikke om dine liner er viklet ind

Du har sat din kite op og du er klar til at launche og komme på vandet. Men har du husket, at tjekke dine liner en ekstra gang? Tjek om dine bridles ser korrekte ud, inden du forbinder dine liner. Sæt aldrig dine liner på uden at have tjekket om alt er i orden og dobbelttjek dem gerne!  


Du skubber kiten op, når du skal hjælpe med at launche

Når du skal hjælpe med, at launche for du måske lyst til, at skubbe kiten op i luften. Det skal du aldrig gøre. Når du skubber kiten op, ødelægger du den ideelle positionen for kiten og den vil ofte falde til jorden. I stedet afvent på, at du får signalet “jeg er klar til at launche” og giv slip på kiten - det både simpelt og nemt!  


Rul dine liner sammen, hvis du holder en pause

Forestil dig du går hen ad stranden og pludselig falder du. Du opdager, at nogen har glemt, at rulle deres liner sammen og de ligger udstrakt over det hele, hvor irriterende er det ikke?! Ofte vil det være begyndere, som har glemt, at rulle deres liner sammen, hvis de tager en pause. Så vær ikke en af dem, rul dine liner sammen efter brug og alle på stranden vil takke dig.

 

 

 


Konklusion

Det var listen over 12 begynderfejl. Vi har afdækket alt fra tekniske problemer som fx aggressiv kite styring og forkert greb på baren. Til praktiske problemer som fx ikke at have hjelm på og glemme, at spørge de lokale om diverse regler på nye kitespots. Nu er du klar over disse fejl og du bør kunne undgå dem (i det mindste nogle af dem) Ud fra denne liste, hvilke fejl laver du? og hvordan vil du huske ikke at gentage dem?

Skriv en kommentar!

Ses på vandet!  


Fandt du dette blogindlæg nyttigt? Like og del det gerne med dine venner.

 

 

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises