Lakor materialer

Kunne du tænke dig en skjorte lavet af træ eller shorts lavet af plastikflasker? Disse materialer kan, blandt andre bæredygtige metervarer, allerede findes i Lakors kollektioner.

Lakor er i øjeblikket i gang med en større omlægning af vores produktion, hvor de forsøger at nytænke bæredygtige materialer. Derfor vil deres fremtidige kollektioner bla. indeholde metervarer lavet af restprodukter fra fiskeindustrien og plastmateriale opsamlet af fiskekuttere i verdenshavene.

Hør

Hør er et naturligt, bæredygtigt materiale som fremstilles af hørplanten. Hør absorberer fugt dobbelt så godt som bomuld. Samtidig er det et temperatur-regulerende materiale, som er meget slidstærkt og holder formen efter vask. Således er Hør ikke kun bæredygtig i produktion, men også i levetid.

 

 

Økologisk bomuld

Materialet bomuld er et naturligt materiale som bliver fremstillet af bomuldsplanten. Forskellen på organisk bomuld og konventionelt bomuld, er at man i produktionen af organisk bomuld ikke bruger pesticider og at man udleder mindre Co2.
Konventionelt bomuld er ansvarlig for 15 % af den samlede brug af pesticider på verdensplan, et faktum som kan få selv det mest standhaftige insekt til at ryste i bukserne. Det er dog ikke kun insekterne, som lider en grum skæbne ved brugen af pesticider. Sprøjtemidlerne piner også planeten og jordkvaliteten på bomuldsmarkerne. Et kemikaliefrit produkt er desuden mere behageligt at have direkte mod huden, og det er blot et par af grundene til, at økologisk bomuld er anbefalelsesværdigt.

 

Bci bomuld

BCI en verdensomspændende organisation som uddanner bomuldsdyrkere og lærer dem metoder til en mere bæredygtig og ressourceeffektiv bomuldsproduktion. BCI arbejder for at vand- og kemikalieforbruget skal reduceres samtidigt med at bomuldshøsten øges. Bønderne bliver uddannet i, hvornår og hvordan de høster bomulden på bedste vis, uden forureninger som f.eks. frørester, og med den bedste bomuldslængde på fibrene. Jordkvaliteten bliver forbedret ved dyrkning af skiftevis sesam og bomuld hvilket også resulterer i at vandet binder mere til afgrøderne. I stedet for kemikalier, anvendes insektfælder til at beskytte bomulden mod skadedyr.

 

Genbrugsflasker

Genbrugsflasker bliver omdannet til polyestertråde og giver således nyt liv til din vandflaske. Ved at genbruge plastikflasker sparer du de ressourcer det ellers ville have taget at lave polyestermetervaren fra bunden.

Trods sit brogede ry er der mange fordele ved Polyester. F.eks. er det særdeles slidstærkt og derfor bæredygtigt i tid - produkter med polyester har en lang levetid. Husk at aflevere dine polyesterprodukter til vores pantordning efter brug.

 

Lyocell (Tencel)

Tencel er varemærket for fibertypen Lyocell, som er et materiale fremstillet af eukalyptustræer. Denne type træer er hurtigt voksende og kræver ikke store mængder af vand eller pesticider til at vokse.

Materialet er let, stærkt og behageligt. Lyocell absorberer fugt dobbelt så hurtigt som bomuld, er er åndbart og tørrer hurtigt. Det har samtidig naturlige egenskaber som nedbryder bakterier og reducerer svedlugt.

 

 

Seaqual

SEAQUAL™ er en metervare som består af genbrugsplast som blandt andet er opsamlet af fiskerbåde langs Europas kyster, og derefter blevet omdannet til tekstil tråd. ’Upcycling the Ocean’ kaldes projektet som med sine lokale og globale initiativer er med til at fjerne et tons affald fra havene om dagen. Dermed er denne metervare med til at udfordre et problem som dræber flere havdyr end global opvarmning.

 

Bæredygtighed i levetid

Selvom et stykke tøj er lavet i et bæredygtigt materiale bliver der stadig brugt mange ressourcer på at producere produktet. Det er derfor væsentligt hvor lang en levetid de produkter vi køber har. Det er fint nok at en T-shirt f.eks. er lavet i økologisk bomuld, men hvis den mister faconen efter to vaske er det ikke et bæredygtigt produkt. Produktets levetid er derfor med til at definere om produktet er bæredygtigt. Når det så er sagt, vil det materiale med det mindste klimaaftryk selvfølgelig være at foretrække, hvis kvaliteten på to metervarer er den samme.